top of page
SGAU_7POM, foto.jpg

7 POLYVALENT MECANICIEN BSO

SG_AU_IT.png
Logo Duaal leren.jpg

PROFIEL

Voor wie is deze richting bedoeld en wat zijn de mogelijkheden? Ontdek de richting en de leraren in onze film!

LESSENTABEL

Een droge blik op de lessentabel van deze richting. Download de infobrochure.

PRAKTISCH

Wanneer mag je instappen? Wat zijn de documenten en reglementen? Hoe kan ik inschrijven?

ONTDEK MEER

Neem een kijkje in onze lokalen. Wil je weten welke activiteiten op het programma staan? 

Profiel

De opleiding polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent omvat minimaal 28 opleidingsuren per week. 
In de opleiding polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen duaal wordt gekozen voor een overeenkomst alternerende opleiding. Dit betekent dat de wekelijkse invulling moet overeenstemmen met de normale voltijdse wekelijkse arbeidsduur die van toepassing is in de onderneming overeenkomstig de CAO. Meestal is dit gemiddeld 38 opleidingsuren per week, maar dit dient bij opmaak van de overeenkomst op de werkplek nagevraagd te worden. 
De opleiding wordt georganiseerd als een specialisatiejaar in het derde jaar van de derde graad beroepssecundair onderwijs binnen het studiegebied auto. 
Het standaardtraject is gebaseerd op de volgende beroepskwalificatie:  beroepskwalificatie polyvalent mecanicien personenwagen en lichte bedrijfsvoertuigen.  Je leert diagnoses uit te voeren, herstellingen en vervangingen van mechanische, hydraulische en elektrische aard volgens de veiligheidsvoorschriften en de regelgeving uit te voeren zodat de voertuigen rijklaar zijn. 
De opleidingsduur bedraagt 1 jaar, waarvan kan worden afgeweken in functie van de individuele leerweg van een jongere.

Profiel

Lessentabel

vak

 

algemene vorming

7 u. voor leerlingen zonder een diploma secundair onderwijs

valt weg voor leerlingen met een diploma secundair onderwijs

 

beroepsspecifieke vorming

 

werkplekleren

3 dagen (24 u.) voor leerlingen zonder diploma secundair onderwijs

4 dagen (30 u.) voor leerlingen met diploma secundair onderwijs

uren

 

7/-

​

​

​

8

​

24/30

Lessentabel

Praktisch

 

Toekomst

Je verwerft in de specialisatie Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen het diploma secundair onderwijs en/of het Studiegetuigschrift van deze opleiding.

Je kan onmiddellijk aan de slag in een garage. Verder studeren binnen de sector is ook mogelijk door het volgen van een bijkomend specialisatiejaar:

  • Bedrijfsvoertuigen of Diesel- en LPG-motoren;

  • Se-n-Se Toegepaste autotechnieken tso.

De wereld van de autotechniek wijzigt voortdurend. Van zodra je werkzaam bent, zal je vaak nascholing dienen te volgen via tal van vervolgopleidingen op de werkvloer.

OK-logo.png
Toekomst

Toelatingsvoorwaarden

Logische vooropleiding

De meeste leerlingen komen uit de derde graad Auto bso. Polyvalent mecanicien is dan ook een logische verderzetting van deze richting.

Volgens de regels mag iedereen die binnen het studiegebied Auto een richting volgde in het 6de jaar instappen in dit specialisatiejaar. Dus ook vanuit Carrosserie of Vrachtwagenchauffeur bv. kan je instappen. Je zal wel heel wat werk hebben om bij te benen in kennis van de werking van een auto. Die overstappen zijn daarom niet evident.

​

Instappen in het specialisatiejaar:

  • je hebt een diploma van secundair onderwijs of een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad behaald in een studierichting binnen hetzelfde studiegebied;

  • je hebt een diploma van secundair onderwijs of een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad behaald in een studierichting uit een ander studiegebied en de toelatingsklassenraad neemt een gunstige beslissing;

  • je hebt voldaan aan de leerplicht.

Reglementen
​
Ons schoolreglement en de verschillende deelreglementen kan je lezen op www.campushast.be/reglementen.
​
Inschrijven
​
Inschrijven kan via onze inschrijvingsmodule.

Toelatingsvoorwaarden
Ontdek meer
bottom of page