top of page

Welkom

LET OP: Deeltijds onderwijs stopt en wordt vervangen door DUAAL onderwijs. Ontdek meer

Deeltijds Onderwijs

Deeltijds Onderwijs betekent 15 lesuren per week op de schoolbanken combineren met werken. Het is een systeem voor jongeren die deeltijds willen leren en werken. Iedere jongere volgt een individueel traject. Daardoor kan je op elk moment instappen in een opleiding. Bereik je het eindpunt van de opleiding, dan behaal je een certificaat. Maar tussentijds kan je ook reeds deelcertificaten behalen.

LET OP: het deeltijds onderwijs stopt en wordt vervangen door duaal onderwijs. Nieuwe leerlingen schrijven in voor een duale opleiding, niet meer voor een deeltijdse opleiding. 

Leeftijd

15 jaar: jongeren van 15 jaar moeten reeds de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs gevolgd hebben en dit kunnen bewijzen aan de hand van schoolattesten.

16 jaar: voor jongeren vanaf 16 jaar gelden geen bijkomende voorwaarden.

18 jaar: jongeren die op 1 september van het schooljaar niet meer leerplichtig zijn en het secundair onderwijs nog niet volledig afgemaakt hebben, kunnen inschrijven tot 25 jaar, indien zij deeltijds tewerkgesteld zijn in een aan de opleiding verwant arbeidscontract.

Het stelsel van leren en werken combineert, voor elke individuele jongere, een component leren en een component werkplekleren. Die combinatie omvat minimaal 28 uren per week, wat een voltijds engagement van de jongere inhoudt. Het stelsel voldoet als invulling van de deeltijdse leerplicht waaraan elke jongere tot zijn achttiende onderworpen is. lees meer..

bottom of page