top of page

Profiel

Het zevende jaar Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen volg je in een duale leervorm. In het duale onderwijs leer je als leerling op school én op de werkplek. Op de werkplek zal een speciaal getrainde begeleider je vakspecifieke lesinhouden leren die meteen gekoppeld worden aan het échte leven. Meer info over duaal onderwijs vind je hier.


De opleiding Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent omvat minimaal 28 opleidingsuren per week. 
In de opleiding polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen duaal wordt gekozen voor een overeenkomst alternerende opleiding. Dit betekent dat de wekelijkse invulling moet overeenstemmen met de normale voltijdse wekelijkse arbeidsduur die van toepassing is in de onderneming overeenkomstig de CAO. Meestal is dit gemiddeld 38 opleidingsuren per week, maar dit dient bij opmaak van de overeenkomst op de werkplek nagevraagd te worden. 
De opleiding wordt georganiseerd als een specialisatiejaar in het derde jaar van de derde graad beroepssecundair onderwijs binnen het studiegebied auto. 
Het standaardtraject is gebaseerd op de volgende beroepskwalificatie:  beroepskwalificatie polyvalent mecanicien personenwagen en lichte bedrijfsvoertuigen.  Je leert diagnoses uit te voeren, herstellingen en vervangingen van mechanische, hydraulische en elektrische aard volgens de veiligheidsvoorschriften en de regelgeving uit te voeren zodat de voertuigen rijklaar zijn. 
De opleidingsduur bedraagt 1 jaar, waarvan kan worden afgeweken in functie van de individuele leerweg van een jongere.

Profiel

Lessentabel

34BOU.jpg
Lessentabel

Digitaal leermiddel

Campus Hast wil uitmunten in wetenschap en techniek, daarom hebben we al enige jaren het project "BYOD", Bring Your Own Device. De leerling werkt in een 1-op 1- project, iedere leerling zijn eigen laptop.  Via dit systeem investeren de overheid en de school (Digisprong) samen met de ouder in de digitale toekomst van hun zoon of dochter. 

De laptop is specifiek gekozen door de school zodat we de software en het beheer van de laptop centraal kunnen sturen. De school zorgt voor een snel en krachtig netwerk.

Dit project draagt bij tot:

 • digitale geletterdheid bij elke leerling,

 • het verrijken van het leerproces,

 • het intensief samenwerken met een efficiënt gebruik van ICT,

 • het leren plannen en opvolgen van het leerproces (agenda-puntenboek),

 • het doelgericht gebruik van de software die men voor verdere studies of later op de werkvloer nodig heeft.

DigitaalLM

Instapvoorwaarden

Logische vooropleiding

De meeste leerlingen komen uit de derde graad Auto bso. Polyvalent mecanicien is dan ook een logische verderzetting van deze richting.

Volgens de regels mag iedereen die binnen het studiegebied Auto een richting volgde in het 6de jaar instappen in dit specialisatiejaar. Dus ook vanuit Carrosserie of Vrachtwagenchauffeur bv. kan je instappen. Je zal wel heel wat werk hebben om bij te benen in kennis van de werking van een auto. Die overstappen zijn daarom niet evident.

Bovendien ben je voor deze duale richting klaar voor de arbeidsmarkt:

 • zowel vanuit je eigen wil en motivatie ("ik wil duaal gaan werken en leren" of arbeidsbereidheid);

 • als vanuit je bekwaamheid om te werken en te leren op de werkvloer ("ik kan duaal gaan werken en leren" of arbeidsrijpheid). 

Instappen in het 5de leerjaar

 • je hebt een diploma van secundair onderwijs of een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad behaald in een studierichting binnen hetzelfde studiegebied;

 • je hebt een diploma van secundair onderwijs of een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad behaald in een studierichting uit een ander studiegebied en de toelatingsklassenraad neemt een gunstige beslissing;

 • je hebt voldaan aan de leerplicht.

Instappen in het 6de leerjaar

Instapvw

Toekomstmogelijkheden

Je verwerft in de specialisatie Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen het diploma secundair onderwijs en/of het Studiegetuigschrift van deze opleiding.

Je kan onmiddellijk aan de slag in een garage. 

Verder studeren binnen de sector is ook mogelijk door het volgen van een bijkomend specialisatiejaar:

 • Bedrijfsvoertuigen of Diesel- en LPG-motoren;

 • Se-n-Se Toegepaste autotechnieken tso.

De wereld van de autotechniek wijzigt voortdurend. Van zodra je werkzaam bent, zal je vaak nascholing dienen te volgen via tal van vervolgopleidingen op de werkvloer.

Toekomst

Nuttige info

LET OP.

We stellen ons studieaanbod voor zoals we het hebben aangevraagd bij het departement Onderwijs. De goedkeuring voor het totale pakket is pas definitief tegen de paasvakantie. Kom dus zeker nadien terug om zeker te zijn van het aanbod. Naast het aanbod zijn ook de lessentabel én de vakinhouden nog niet definitief goedgekeurd. Van zodra we die zekerheid hebben, verdwijnt deze opmerking. Tot dan is alle aangeboden informatie onder voorbehoud.

Nuttig
bottom of page