5 + 6 OFFICE MANAGEMENT & COMMUNICATIE TSO

5 + 6 SECRETARIAAT-TALEN TSO

SG_HA_IT.png

PROFIEL

Voor wie is deze richting bedoeld en wat zijn de mogelijkheden? Ontdek de richting en de leraren in onze film!

LESSENTABEL

Een droge blik op de lessentabel van deze richting. Download de infobrochure.

PRAKTISCH

Wanneer mag je instappen? Wat zijn de documenten en reglementen? Hoe kan ik inschrijven?

ONTDEK MEER

Neem een kijkje in onze lokalen. Wil je weten welke activiteiten op het programma staan? 

Profiel

De studierichting office management & communicatie (secretariaat-talen) tso omvat twee hoofdcomponenten.
In een brede algemeen vormende component ligt de nadruk met maar liefst 16 lesuren op de vier  taalvaardigheden (lezen, luisteren, spreken en schrijven) voor vier Europese talen: Duits, Engels, Frans en Nederlands. In deze drie laatste leer je bovendien de technieken in zakelijke communicatie.
De bedrijfsgerichte component steunt op een stevige administratieve vorming waarin ICT-toepassingen met inbegrip van NBN-normen belangrijk zijn. Met een gerichte juridische vorming ben je klaar om een bedrijf administratief te ondersteunen of om verder te studeren in een management ondersteunende opleiding in het hoger onderwijs.

Overzicht richtingen binnen studiegebied Handel (derde graad tso):

 

Lessentabel

vak


aardrijkskunde

geschiedenis

godsdienst

lichamelijke opvoeding

 

Duits

Engels

Frans

Nederlands

zakelijke communicatie Nederlands

 

natuurwetenschappen

wiskunde

 

recht

secretariaat

stage

totaal

uren

 

1

1

2

2

3

4

4

3

2 / 1

1

2

2

6

0 / 1

33

HAN-56OMC.jpg
 

Toekomst

Se-n-se:

 • Verkoop en distributie,

 • KMO-administratie,

 • Administratie vrije beroepen,

 • Immobiliënbeheer,

 • Medico sociale administratie.

Hoger onderwijs - bachelor in:

 • het office management,

 • het toerisme en het recreatiemanagement,

 • het communicatiemanagement,

 • de journalistiek,

 • het onderwijs: leraar talen.

OK-logo.png
 

Toelatingsvoorwaarden

Logische vooropleiding

Heb je de tweede graad tso handel-talen in onze school gevolgd, dan ben je uitstekend voorbereid. De overstap lukt ook goed als je komt uit een richting van het aso of tso met aandacht voor talen. Vanuit andere richtingen is de overgang moeilijker. Je dient te beschikken over een goede motivatie en aanpak van enkele leerstofonderdelen die je nog niet hebt gehad.

Instappen in het 5de leerjaar:

 • je hebt een 2de leerjaar van de 2de graad aso, tso of kso met vrucht beëindigd en je bent niet geclausuleerd voor deze studierichting;

 • je hebt een 2de leerjaar van de 3de graad bso met vrucht beëindigd en de toelatingsklassenraad beslist gunstig;

 • je hebt een getuigschrift van de 2de graad behaald voor de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap en de toelatingsklassenraad beslist gunstig;

 • je bent een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, een niet-Vlaamse school of OKAN en de toelatingsklassenraad beslist gunstig.


Instappen in het 6de leerjaar:

 • je slaagde in een 5de Secretariaat-talen tso of je voldoet aan de speciale voorwaarden. Neem hiervoor contact op met de school.

Reglementen

Ons schoolreglement en de verschillende deelreglementen kan je lezen op www.campushast.be/reglementen.

Inschrijven

 

Overstappen in de loop van het jaar, bel ons 011 25 33 58.

Inschrijven voor het nieuwe schooljaar kan vanaf 2 mei 2021.

 

Ontdek meer

Activiteiten

 

Je gaat een aantal bedrijfsbezoeken doen zoals de Corda Campus en Unizo. Een dagje Eupen gaat zeker een must zijn voor je Duitse taal. Maar ook een onderdompeling in een Language Lab, deelname aan Olyfran en het organiseren van een zakenlunch behoren tot de activiteiten. Meewerken in het Callcenter van de Rode Neuzenactie gaat je zeker interesseren.

 

Stage

 

Onze leerlingen van Office management en communicatie nemen deel aan www.eur.friends, een Europees project ondersteund door de UHasselt. Ze kunnen in de Euregio op stage gaan in een sector naar keuze, bv. horeca, toerisme, administratie, bedrijven. Ze verblijven twee weken in de buurt van het stageplaatsen krijgen na afloop een Europees erkend certificaat, de Europass. Dit opent zeker deuren naar het professionele leven. Bovendien is dit project een unieke ervaring.

Mijn naam is Liesbeth Melotte.

Op 13 juni 2013 studeerde ik af in de richting - toen nog- Secretariaat-talen in het VTI te Hasselt. 
Ik wist toen eerlijk gezegd nog niet zo goed waar ik aan begon omdat de richting maar in een beperkt aantal scholen werd aangeboden. Toch heb ik er achteraf geen spijt van, en wel hierom. 

 

Als eerste was de richting ideaal voor studenten die nog niet helemaal weten waar ze naartoe willen en niet willen ‘vastroesten’ in één bepaald beroep. Dit omdat de richting zich vooral toelegde op talen en kennis van de belangrijkste tekstverwerkingsprogramma’s. Ik begreep de waarde van deze competenties pas achteraf, toen ik meer en meer kennis kreeg van wat men van je verwacht op de arbeidsmarkt. Computer- en talenkennis dus!
Ik studeer in juni af op de hogeschool PXL te Hasselt in de richting Office Management – Human Resources. Een richting die me van het begin erg beviel en je een zeer uitgebreid aanbod aan potentiële jobs biedt eens je afgestudeerd bent. Deze richting is vooral toegespitst op de bedrijfswereld met een enorm groot aantal pas afgestudeerden die meteen een passende job vinden.

Secretariaat-Talen gaf je hiervoor de perfecte voorkennis. Het eerste jaar was dankzij mijn richting in het middelbaar zo goed als herhaling. Waar anderen het moeilijk hadden met zakelijk schrijven en communiceren in meerdere talen, blonk ik uit. 

 

Ook merk ik dat het een richting is die door werkgevers geapprecieerd wordt. Ondanks dat ik nog geen bachelor behaald heb, kreeg ik al verschillende interessante (studenten)jobaanbiedingen in de administratieve sector. Ideaal dus om al eerste ervaringen op te doen. 
Ik geef toe dat tijdens mijn studie Secretariaat-Talen ik vaak dacht “wat heb ik mezelf aangedaan” (vooral door Frans, Duits en Acces) maar achteraf pluk je de vruchten overduidelijk.

 

Ik kan me niet voorstellen dat ik zonder een basiskennis software en talen een hogeschoolopleiding had volgehouden. 

sghan_omc_abeuls.jpg

Mijn naam is Arno Beuls, oud student van het VTI.

Ik begon mijn carrière als middelbaar student in 2008 op het Virga Jesse College. Ik koos voor de studierichting Moderne-talen. Het was een algemene opleiding waar je na 2 jaar kon kiezen welke richting je uit zou gaan in de tweede en derde graad. In het jaar 2010 heb ik gekozen voor de opleiding Handel-talen die ik begon in 2010 op het VTI. Ik koos hiervoor omdat hier de nadruk feller lag op taalvlak dan op wiskundevlak in het college.

Na twee jaar Handel-Talen moest je opnieuw de keuze maken. Aangezien ik mij wilde focussen op talen, koos ik uiteraard voor Secretariaat-Talen.

Als je een aanleg of interesse in talen hebt, is dit de ideale richting. Ik kreeg in totaal 5 uur Frans, 4 uur Engels, 4 uur Nederlands, 3 uur Duits, en tenslotte 2 uur Spaans. Het aanbod van talen is in deze richting dus zeker een pluspunt.

De richting biedt ook veel uitdaging. Je leert er plannen. Zo moesten we bijvoorbeeld  reizen plannen, vergaderingen organiseren, verantwoordelijkheid nemen, …
Dit vond ik persoonlijk het meest boeiende en het meest leerrijke aan de opleiding.

Na mijn opleiding Secretariaat-Talen, koos ik voor de opleiding Logistiek-Management in de PXL te Hasselt. Ik merkte meteen de eerste maanden dat ik een enorme voorsprong had op vlak van organisatie en talen.

Dus als je wilt leren communiceren in verschillende talen, evenementen organiseren, basis wetgeving (ook een enorm voordeel op de Hogeschool), en tenslotte werken met Microsoft-Office, moet je niet aarzelen om deze richting te kiezen.

Ik hoop dat ik jullie wat meer heb kunnen bijbrengen over de richting.