3 + 4 INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN TSO

PROFIEL

Voor wie is deze richting bedoeld en wat zijn de mogelijkheden?

LESSENTABEL

Een droge blik op de lessentabel van deze richting.

PRAKTISCH

Wanneer mag je instappen? Wat zijn de documenten en reglementen?

ONTDEK MEER

Wil je meer weten? Kijk dan hier even rond voor foto's en weetjes.

Profiel

Industriële Wetenschappen is een doorstromingsrichting. De nadruk ligt in deze studierichting op de vormende waarde van de aangeboden leerplandoelstellingen en leerinhouden van zowel de algemene, als de theoretisch-technische vakken. Je verwerft de competenties om op een wetenschappelijke manier de kenmerken
van fysische verschijnselen te onderzoeken. Je leert wetenschappelijke wetmatigheden te formuleren en toetst de toepassing ervan af in technologische opstellingen en experimenten. 

 

Daarnaast leer je ontwerpen en gegevens verwerken met behulp van professionele software. Door het opmaken van zijn eigen planning leer je verantwoordelijkheid opnemen.
Aan de talenkennis en de taalvorming wordt er veel aandacht besteed in functie van analyse en rapportering. De studierichting streeft er vooral naar de leerlingen in staat te stellen om succesvol de derde graad Industriële Wetenschappen aan te vatten die leidt naar hoger onderwijs van het niveau academische bachelor en master binnen het domein van de techniek.
Het leren verloopt via het proces waarbij de technologische component/vorming theoretisch wetenschappelijk en sterk wiskundig onderbouwd, wordt aangebracht.
Op die manier leer je:

 • technologische en wetenschappelijke fenomenen te bestuderen en wiskundig te duiden;

 • kenmerken van technologische en wetenschappelijke fenomenen te analyseren;

 • de impact van technologische en wetenschappelijke fenomenen op productrealisaties te duiden;

 • te handelen vanuit een onderzoekende, probleemoplossende en teamgerichte aanpak.

 

Lessentabel

pdf-versie

 

vak


aardrijkskunde

geschiedenis

godsdienst

lichamelijke opvoeding

 

Engels

Frans

Nederlands

 

chemie

fysica

wiskunde

toegepaste wetenschappen en engineering

  - engineering

  - toegepaste wetenschappen elektriciteit

  - toegepaste wetenschappen mechanica

totaal

uren

 

1

1

2

2

2

3

4

 

1

1

5

4 / 6

4 / 2

2

32

Toekomst

Na de 2de graad Industriële Wetenschappen tso heeft de leerling vooral competenties verworven die het succesvol volgen van de studierichting Industriële wetenschappen in de 3de graad tso mogelijk maken. Deze studierichting is gericht op het doorstromen naar hoger onderwijs. De leerlingen hebben ook een goede basis om de 3de graad tso Elektromechanica of Elektriciteit-Elektronica te volgen. 
Ook de andere studierichtingen 3de graad tso binnen de studiegebieden Auto, Mechanica-elektriciteit of Koeling en warmte of zelfs Bouw behoren tot de mogelijkheden, maar zijn minder evident qua keuze.

OK-logo.png
 

Toelatingsvoorwaarden

Logische vooropleiding

In het derde leerjaar kan je instappen vanuit een tweede gemeenschappelijke leerjaar. Het is niet belangrijk welke optie je hier volgde omdat de richtingsspecifieke vakken voor iedereen nieuw zijn. Volgde je de optie industriële wetenschappen, dan kreeg je al basisbegrippen elektriciteit, engineering en mechanica en heb je een streepje voor. Handig is ook om in het tweede jaar een extra uur wiskunde te hebben gehad. Verder zijn interesse en motivatie voor wiskunde, wetenschappen en technologie een pluspunt.

Instappen in het 3de leerjaar:

 • je hebt een 2de gemeenschappelijke leerjaar van de 1ste graad met vrucht beëindigd en je bent niet geclausuleerd voor deze studierichting;

 • je hebt een 1ste leerjaar van de 2de graad bso met vrucht beëindigd en de toelatingsklassenraad beslist gunstig;

 • je bent een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, een niet-Vlaamse school of OKAN en de toelatingsklassenraad beslist gunstig.


Instappen in het 4de leerjaar:

 • je hebt een 1ste leerjaar van de 2de graad met vrucht beëindigd (A- of B-attest) en je bent niet geclausuleerd voor deze studierichting;

 • je hebt een 2de leerjaar van de 2de graad bso met vrucht beëindigd (A- of B-attest) en de toelatingsklassenraad beslist gunstig;

 • je behaalde een getuigschrift van de 2de graad in het Centrum voor Deeltijds Onderwijs en de toelatingsklassenraad beslist gunstig;

 • je bent een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, een niet-Vlaamse school of OKAN en de toelatingsklassenraad beslist gunstig.

 

Ontdek meer

Nog in ontwikkeling. Kom zeker eens terug.


 

 

© 2019 Secundair Onderwijs Sint-Quintinus vzw - privacyverklaring