4 INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN TSO
enkel nog in 2021-2022
aanbod 2022-2023

SG_EL_IT.png

PROFIEL

Voor wie is deze richting bedoeld en wat zijn de mogelijkheden? Ontdek de richting en de leraren in onze film!

LESSENTABEL

Een droge blik op de lessentabel van deze richting. Download de infobrochure.

PRAKTISCH

Wanneer mag je instappen? Wat zijn de documenten en reglementen? Hoe kan ik inschrijven?

ONTDEK MEER

Neem een kijkje in onze lokalen. Wil je weten welke activiteiten op het programma staan? 

Profiel

Industriële Wetenschappen is een doorstromingsrichting. De nadruk ligt in deze studierichting op de vormende waarde van de aangeboden leerplandoelstellingen en leerinhouden van zowel de algemene, als de theoretisch-technische vakken. Je verwerft de competenties om op een wetenschappelijke manier de kenmerken
van fysische verschijnselen te onderzoeken. Je leert wetenschappelijke wetmatigheden te formuleren en toetst de toepassing ervan af in technologische opstellingen en experimenten. 

 

Daarnaast leer je ontwerpen en gegevens verwerken met behulp van professionele software. Door het opmaken van zijn eigen planning leer je verantwoordelijkheid opnemen.
Aan de talenkennis en de taalvorming wordt er veel aandacht besteed in functie van analyse en rapportering. De studierichting streeft er vooral naar de leerlingen in staat te stellen om succesvol de derde graad Industriële Wetenschappen aan te vatten die leidt naar hoger onderwijs van het niveau academische bachelor en master binnen het domein van de techniek.
Het leren verloopt via het proces waarbij de technologische component/vorming theoretisch wetenschappelijk en sterk wiskundig onderbouwd, wordt aangebracht.
Op die manier leer je:

 • technologische en wetenschappelijke fenomenen te bestuderen en wiskundig te duiden;

 • kenmerken van technologische en wetenschappelijke fenomenen te analyseren;

 • de impact van technologische en wetenschappelijke fenomenen op productrealisaties te duiden;

 • te handelen vanuit een onderzoekende, probleemoplossende en teamgerichte aanpak.

Meisje computer (Klein).jpg

Campus Hast wil uitmunten in wetenschap en techniek, daarom starten we vanaf 2020-2021 in het 3de jaar Industriële wetenschappen met het pilootproject "BYOD", Bring Your Own Device. De leerling werkt in een 1-op 1- project, iedere leerling zijn eigen laptop.  Via dit systeem investeert de school samen met de ouder in de digitale toekomst van elke leerling. De laptop is specifiek gekozen door de school zodat we de software en het beheer van de laptop centraal kunnen sturen, de school zorgt voor een snel en krachtig netwerk.

Dit project draagt bij tot:

 • digitale geletterdheid bij elke leerling,

 • het verrijken van het leerproces,

 • het intensief samenwerken met een efficiënt gebruik van ICT,

 • het leren plannen en opvolgen van het leerproces (agenda-puntenboek),

 • het doelgericht gebruik van de software die men voor verdere studies of later op de werkvloer nodig heeft.

byod, laptop.jpg

Wil je inschrijven in deze richting?

Bestel dan meteen je laptop. Je kan niet starten zonder.

https://byod.academicshop.eu/hast

 

Lessentabel

uren

 

1

1

2

2

2

3

4

 

1

1

5

4 / 6

4 / 2

2

32

vak


aardrijkskunde

geschiedenis

godsdienst

lichamelijke opvoeding

 

Engels

Frans

Nederlands

 

chemie

fysica

wiskunde

toegepaste wetenschappen en engineering

  - engineering

  - toegepaste wetenschappen elektriciteit

  - toegepaste wetenschappen mechanica

totaal

EL-34IW.jpg
 

Praktisch

 

Toekomst

Na de 2de graad Industriële Wetenschappen tso heeft de leerling vooral competenties verworven die het succesvol volgen van de studierichting Industriële wetenschappen in de 3de graad tso mogelijk maken. Deze studierichting is gericht op het doorstromen naar hoger onderwijs. De leerlingen hebben ook een goede basis om de 3de graad tso Elektromechanica of Elektriciteit-Elektronica te volgen. 
Ook de andere studierichtingen 3de graad tso binnen de studiegebieden Auto, Mechanica-elektriciteit of Koeling en warmte of zelfs Bouw behoren tot de mogelijkheden, maar zijn minder evident qua keuze.

OK-logo.png
 

Toelatingsvoorwaarden

Reglementen

Ons schoolreglement en de verschillende deelreglementen kan je lezen op www.campushast.be/reglementen.

Inschrijven

Overstappen in de loop van het jaar, bel ons 011 25 33 58.

Logische vooropleiding

In het derde leerjaar kan je instappen vanuit een tweede gemeenschappelijke leerjaar. Het is niet belangrijk welke optie je hier volgde omdat de richtingsspecifieke vakken voor iedereen nieuw zijn. Volgde je de optie industriële wetenschappen, dan kreeg je al basisbegrippen elektriciteit, engineering en mechanica en heb je een streepje voor. Handig is ook om in het tweede jaar een extra uur wiskunde te hebben gehad. Verder zijn interesse en motivatie voor wiskunde, wetenschappen en technologie een pluspunt.

Instappen in het 3de leerjaar:

 • je hebt een 2de gemeenschappelijke leerjaar van de 1ste graad met vrucht beëindigd en je bent niet geclausuleerd voor deze studierichting;

 • je hebt een 1ste leerjaar van de 2de graad bso met vrucht beëindigd en de toelatingsklassenraad beslist gunstig;

 • je bent een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, een niet-Vlaamse school of OKAN en de toelatingsklassenraad beslist gunstig.


Instappen in het 4de leerjaar:

 • je hebt een 1ste leerjaar van de 2de graad met vrucht beëindigd (A- of B-attest) en je bent niet geclausuleerd voor deze studierichting;

 • je hebt een 2de leerjaar van de 2de graad bso met vrucht beëindigd (A- of B-attest) en de toelatingsklassenraad beslist gunstig;

 • je behaalde een getuigschrift van de 2de graad in het Centrum voor Deeltijds Onderwijs en de toelatingsklassenraad beslist gunstig;

 • je bent een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs, een niet-Vlaamse school of OKAN en de toelatingsklassenraad beslist gunstig.

 

Ontdek meer

Activiteiten

 

Een dagje met de fiets naar Herkenrode, een stadsbezoek aan Brugge en actief meedoen aan Night of The Nerds staat jou te wachten