top of page

7 RENOVATIE BOUW BSO

SG_BW_IT.png

PROFIEL

Voor wie is deze richting bedoeld en wat zijn de mogelijkheden? Ontdek de richting en de leraren in onze film!

LESSENTABEL

Een droge blik op de lessentabel van deze richting. Download de infobrochure.

PRAKTISCH

Wanneer mag je instappen? Wat zijn de documenten en reglementen? Hoe kan ik inschrijven?

ONTDEK MEER

Neem een kijkje in onze lokalen. Wil je weten welke activiteiten op het programma staan? 

Lessentabel

BW-7RN.jpg

vak


godsdienst

lichamelijke opvoeding

maatschappelijke vorming

​

Engels

Frans

Nederlands

​

realisaties renovatie bouw

  - praktijk / stage

  - technologie bouw - renovatie

​

totaal

uren

 

2

2

2

​

2

2

2

​

21

​

​

​

33

Profiel

Renovatie is een zeer praktisch specialisatiejaar. In dit specialisatiejaar gaat de aandacht zowel naar het leren renoveren van ruwbouw als naar ruwbouwafwerking. In het specialisatiejaar word je opgeleid tot polyvalent renovatiewerker van zowel ruwbouw als ruwbouwafwerking. Daarbovenop krijg je een vorming tot metselaar siermetselwerk en betonhersteller. Je wordt ingeschakeld in echte werken, zoals renovatie van woningen, herinrichten van gebouwen, betegeling van wanden en het leggen van nieuwe vloeren of het opnieuw construeren van ingangen.

Wat je maakt, zal ook echt gebruikt worden. Dat betekent dat je moet mee helpen denken en plannen hoe je het project aanpakt. En dat je werktempo ook dat van de werkelijkheid moet benaderen. Je proeft al een jaar van de echte bouwwereld binnen het veilige kader van de school. Tijdens de praktijkuren en de stages krijg je de kans je gespecialiseerde kennis toe te passen.
Je maakt ook een geïntegreerde proef die samenhangt met je praktijkuren. Tijdens de lessen technologie komen verschillende specifeke onderwerpen aan bod. Je leert op een vakkundige manier omgaan met gevaren en risico’s, met schade aan gebouwen, met de basisveiligheid, … Verder leer je inzicht verwerven in de stijlkenmerken en de monumentenzorg. Je leert er werkzaamheden voorbereiden, plannen, organiseren en de kostprijs ervan te berekenen. Tot slot leer je theoretisch de werkzaamheden inzichtelijk uit te voeren om dit daarna in de praktijk om te zetten.

Meisje computer (Klein).jpg

Campus Hast wil uitmunten in wetenschap en techniek, daarom startten we vanaf 2020-2021 met het pilootproject "BYOD", Bring Your Own Device. Dat zetten we nu verder. De leerling werkt in een 1-op 1- project, iedere leerling zijn eigen laptop.  Via dit systeem investerende de overheid en de school samen met de ouder in de digitale toekomst van elke leerling. De laptop is specifiek gekozen door de school zodat we de software en het beheer van de laptop centraal kunnen sturen, de school zorgt voor een snel en krachtig netwerk.

Dit project draagt bij tot:

  • digitale geletterdheid bij elke leerling,

  • het verrijken van het leerproces,

  • het intensief samenwerken met een efficiënt gebruik van ICT,

  • het leren plannen en opvolgen van het leerproces (agenda-puntenboek),

  • het doelgericht gebruik van de software die men voor verdere studies of later op de werkvloer nodig heeft.

byod, laptop.jpg
Profiel
Lessentabel

In dit specialisatiejaar mag je inschrijven voor het keuzevak Ondernemend project.

Praktisch

 

Toekomst

De meeste leerlingen gaan na deze richting werken. Afhankelijk van je capaciteiten, interesse en inzet is verdere doorstroming mogelijk. We spreken hier dan over een bachelor of een specifeke HBO5-opleiding. Dit vergt echter een serieuze studiehouding en een enorm doorzettingsvermogen.
Binnen de sector kan je aan de slag als:

  • Polyvalent renovatiewerker, zowel ruwbouw als ruwbouwafwerking

  • Metselaar

  • Betonhersteller

OK-logo.png
Toekomst

Toelatingsvoorwaarden

Vooropleiding

Het is een vereiste dat je een diploma of studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad behaalde in een studierichting binnen hetzelfde studiegebied.

Het studiegebied Bouw biedt echter richtingen aan in verschillende takken van de bouwnijverheid. Een logische vooropleiding volgde je in Ruwbouw bso. Daarnaast is een overstap vanuit Bouwtechnieken tso, Bouw- en houtkunde tso, Duurzaam wonen bso, Steen- en marmerbewerking bso en Ruwbouwafwerking bso perfect mogelijk.

Instappen vanuit een andere richting van het zelfde studiegebied kan, maar is niet evident. Hieronder horen bv. Schilderwerk en decoratie of Bouwplaatsmachinist.

Kom je uit een richting buiten het studiegebied Bouw, dan neem je best contact op met ons om de mogelijkheden te bekijken. Alleszins bepaalt de toelatingsklassenraad of de instap mogelijk is.

​

Instappen in het specialisatiejaar:

  • je hebt een diploma van secundair onderwijs of een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad behaald in een studierichting binnen hetzelfde studiegebied;

  • je hebt een diploma van secundair onderwijs of een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad behaald in een studierichting uit een ander studiegebied en de toelatingsklassenraad neemt een gunstige beslissing

Reglementen

Ons schoolreglement en de verschillende deelreglementen kan je lezen op www.campushast.be/reglementen.

Inschrijven

Overstappen in de loop van het jaar, bel ons 011 25 33 58.
Ben je overtuigd? Kijk hier hoe je kan inschrijven.

Toelatingsvoorwaarden

Ontdek meer

Ontdek meer

Activiteiten

​

Zeker een bezoekje aan Bouwskills 2.0 in Diepenbeek. Daarnaast een aantal Constructiv-workshops, maar ook bedrijfsbezoeken naar de firma’s Echo en Prefabco.

​

Blog

​

Je kan onze afdeling Bouw volgen op een blog, https://hastbouw.blogspot.com/.

Schrijf je in en je krijgt regelmatig een nieuwtje toegestuurd.

bottom of page