4 BOUW BSO
enkel nog in 2021-2022
aanbod 2022-2023

SG_BW_IT.png

PROFIEL

Voor wie is deze richting bedoeld en wat zijn de mogelijkheden? Ontdek de richting en de leraren in onze film!

LESSENTABEL

Een droge blik op de lessentabel van deze richting. Download de infobrochure.

PRAKTISCH

Wanneer mag je instappen? Wat zijn de documenten en reglementen? Hoe kan ik inschrijven?

ONTDEK MEER

Neem een kijkje in onze lokalen. Wil je weten welke activiteiten op het programma staan? 

Profiel

Bouw is een zeer praktische studierichting met eerder weinig algemene vakken. Door deze doorgedreven praktische vorming worden de leerlingen opgeleid tot bekwame vakarbeiders. De leerlingen brengen dan ook veel tijd door in de bouwateliers en iets minder op de schoolbanken. Al doende leer je eenvoudige bouwopdrachten begrijpen en correct uitvoeren terwijl je de veiligheidsvoorschriften volgt. In de projectmatige aanpak vertrekken de leerlingen vanuit de praktijkoefeningen en wordt de  bijhorende technisch - theoretische kennis geïntegreerd aangebracht. Je metselt eenvoudige bouwconstructies of onderdelen van halfsteense of steense muren. Je leert spouwmuren, volle funderingsmuren en rechte muren met raam- en deuropeningen  metselen.
Je leert bouwplannen lezen, uitmeten, tekenen en bepalen welke werkmethode je het best volgt. Ook leer je grondsoorten herkennen, zand- en cementmengsels samenstellen, aanbrengen en verdichten. Je leert ijzervlechten, beton gieten, bekisten en voegen. Al doende maak je kennis met gereedschappen en je leert ze correct gebruiken en onderhouden. Ook leer je berekenen hoeveel materiaal je nodig zal hebben voor een opdracht en hoeveel het zal kosten.
Het leerpakket praktijk beslaat het grootste aantal lesuren van het lessenrooster en bestaat uit een praktische vorming (het maken van opgelegde werkstukken of oefeningen in de werkplaats op school). De aangeboden oefeningen worden zo gekozen dat ze geleidelijk en systematisch bijdragen tot de opbouw van een vakbekwaamheid bij leerlingen.
Ook al staat de praktijk centraal, de technologische achtergrond wordt in de technische lessen uitgediept. Een bouwplan kunnen lezen is belangrijk. Tijdens de lesuren technisch tekenen wordt daaraan de nodige tijd besteed, ook het 3D tekenen komt hier sterk aan bod. In de tweede graad bouw worden de basisvaardigheden binnen dit studiegebied bijgebracht. Het is dan ook de ideale voorbereiding voor de derde graad ruwbouw.

 

Lessentabel

BW-34BW.jpg
 

vak


godsdienst

lichamelijke opvoeding

project algemene vakken (integratie Engels)

realisaties bouw

  - praktijk

  - technologie bouw

totaal

uren

 

2

2

6

16

6

32

Praktisch

 

Toekomst

Na de tweede graad Bouw zetten de meeste leerlingen hun opleiding verder in de derde graad Ruwbouw.
Na het zesde leerjaar Ruwbouw kan je specialiseren in het zevende Renovatie bso en verwerf je zo het diploma van secundair onderwijs. Later kom je terecht in de bouwnijverheid voor bijvoorbeeld: metselaar, ploegbaas, bekister, ijzervlechter, ….

OK-logo.png
 

Toelatingsvoorwaarden

Logische vooropleiding

In het derde leerjaar kan je instappen vanuit een tweede gemeenschappelijke leerjaar of vanuit het beroepsvoorbereidende leerjaar. Het is niet belangrijk welke keuze je hier volgde omdat de richtingsspecifieke vakken voor iedereen nieuw zijn. De richting Bouw staat open voor jongens en meisjes.

Instappen in het 3de leerjaar:

  • je hebt het beroepsvoorbereidend leerjaar of een tweede leerjaar met vrucht beëindigd en je bent niet geclausuleerd voor deze studierichting;

  • je wordt 15 jaar vóór 31 december en de toelatingsklassenraad neemt een gunstige beslissing;

  • je bent een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs en de toelatingsklassenraad neemt een gunstige beslissing.

Instappen in het 4de leerjaar:

  • je hebt een eerste leerjaar van de tweede graad met vrucht beëindigd;

  • je bent een regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs en de toelatingsklassenraad neemt een gunstige beslissing.

Reglementen

Ons schoolreglement en de verschillende deelreglementen kan je lezen op www.campushast.be/reglementen.

Inschrijven

Overstappen in de loop van het jaar, bel ons 011 25 33 58.

 

Ontdek meer

Activiteiten

Een aantal projecten rond verkeersveiligheid (Trammelant en Mobibus) en een cursus EHBO horen tot de activiteiten. Maar zeker ook een bezoekje aan bouwmaterialenbedrijf Vandersanden staat op het programma.

Blog

Je kan onze afdeling Bouw volgen op een blog, https://hastbouw.blogspot.com/.

Schrijf je in en je krijgt regelmatig een nieuwtje toegestuurd.

_FOJ0482
_FOJ0482

press to zoom
_FOJ0485
_FOJ0485

press to zoom
IMG_5671
IMG_5671

press to zoom
_FOJ0482
_FOJ0482

press to zoom
1/13